Geschiedenis

De Berrona is een prachtige tweemaster van 15 meter en weegt ca 15 ton. Het is een bijzonder schip omdat zij gebouwd is van ferro-cement (beton). De Berrona is een ontwerp van de Canadese scheepsarchitect C. Norris, waarbij vooral haar slanke lijnen en spitsgat ontwerp opvallen. Scheepsbouw in ferro-cement bestaat al sinds 1860 maar werd juist populair in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw vanwege de makkelijk te verkrijgen en verwerken materialen. De Berrona is afgebouwd in 1980 door de familie Mellema uit Laren NH maar door omstandigheden raakte zij in verval en dreigde gesloopt te worden.

Stichting Berrona is opgericht in 2014 om het zeilschip Berrona te redden van de sloop. De Berrona is door de stichting aangekocht van de familie Mellema voor het symbolische bedrag van één euro. Geïnspireerd door het Batavia Project in Lelystad en met steun van de Jachthaven Naarden, Shipshape Jachtservice Naarden en de Gemeente Bussum, zijn wij begonnen aan de restauratie van dit prachtige zeilschip. Vele delen van de Berrona moesten vervangen, hersteld of verbeterd worden. Waar mogelijk zijn tweedehands materialen en onderdelen gebruikt zoals een gereviseerde scheepsmotor. Maar er moest ook gereedschap en beschermende kleding komen voor de werknemers. Een werkplaats en stalling werd beschikbaar gesteld door de Jachthaven Naarden.

Er werd samengewerkt met de regionale gemeenten Bussum, Naarden, Muiden, Huizen en Weesp voor de beschikbaarheid en inzet van langdurig werkzoekenden. Deze medewerkers hadden veelal een andere achtergrond maar dankzij hun geweldige inzet kon de Berrona gerestaureerd worden. Vanuit het project hebben ook een aantal medewerkers een vaste baan gevonden. Ook hebben veel vrijwilligers meegebouwd aan de Berrona en ook zonder hun medewerking was het zeker niet gelukt. Trots zijn wij op alle medewerkers die aan de Berrona hebben gewerkt!

De restauratie is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van vele bedrijven, donateurs en sponsoren.